Träskydd

Träskyddssystem för att behandla altan, fasad och trädgård

  • Miljömärkt kiselteknik (01 Träskydd)
  • Gör träet vackert silvergrått
  • Förlänger träets naturlig livslängd
  • Lenare yta med minskad risk för sprickbildning
  • Minskar behovet av underhåll

Med OrganoWood® träskyddssystem är det enkelt att få en vacker uteplats i harmoni med naturen. Behandlat trä får en ljus, len yta som blir naturligt silvergrå med mindre risk för sprickbildning.

Den patenterade tekniken imiterar naturens smarta kemi, är baserad på kisel och är ett hållbart alternativ till traditionell träolja och träskyddsmedel.

OrganoWood® gör din gamla altan fin igen, minskar behovet av underhåll och förlänger träets naturliga livslängd.

Det kompletta träskyddssystemet består av Trärengöring (för- och underhållstvätt), 01 Träskydd (grundskydd) och 02 Ytskydd (slutbehandling). 01 Träskydd och Trärengöring är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

För instruktion, klicka här!


Användningsområden

Träskyddssystemet används för ytbehandling av trä utomhus på uteplatser och i trädgården, t.ex. altan, staket, odlingslådor, utemöbler och bryggor. Även lämplig för obehandlad fasad. Rekommenderat virke är tryckimpregnerat, Thermowood, kärnfuru, gran och lärk.

Inträngning av kisel är effektivast på absorberande träslag som furu och gran. På träslag med låg absorptionsförmåga kan en kortvarig färgförändring uppstå, se tabell. Produkterna går att använda på virke som tidigare har behandlats med olja, lack eller lasyr om den tidigare behandlingen slipas bort. Virke behandlat med OrganoWood® ska inte övermålas.


Vackert silvergrått

Med OrganoWood® får träet en hårdare och lenare yta, med minskad risk för sprickbildning. Träet antar också en vacker silvergrå nyans. Varma sommardagar upplevs träet svalare.

Grånadsprocessen kräver sol (UV-ljus) och vatten, men tar olika lång tid beroende på väderförhållanden. Normalt börjar effekten synas efter några veckor. Inledningsvis kan färgförändringen upplevas något fläckig. Efter cirka 1 år får behandlat virke, som placerats utomhus i solljus, en jämn silvergrå lyster. För skugglägen kan det ta längre tid. Horisontellt monterat trä har ofta en snabbare grånadsprocess än trä monterat vertikalt.


Inspirerat av naturen

OrganoWood® är en svensk innovation som imiterar naturens egna lösningar. Med vår prisbelönta teknik binds kiselämnen till fibrerna i virket tack vare den patenterade OrganoClick®-teknologin för modifiering av biofibrer. Den inkapsling som sker av träfibrerna skyddar träet och motverkar att det bryts ner.


Miljömärkt och miljöklassat

01 Träskydd och 02 Ytskydd är vattenbaserade och består av kiselmineraler och naturliga växtämnen. 01 Träskydd och Trärengöring är märkta med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. 01 Träskydd och 02 Ytskydd är listad i Svanens husproduktportal och kan användas i Svanenmärkta byggnader. Alla produkter har miljöklass B hos SundaHus och rekommenderas av Byggvarubedömningen samt BASTA.


För OrganoWood® tryckt virke

OrganoWood® träskyddssystem ska även användas till OrganoWood® tryckt virke, exempelvis på kapsnitt, efter håltagning och för underhåll. Se mer på www.organowood.com


Distributör och teknisk support

Sverige: Welin & Co, www.welinoco.com
Finland: Sarbon Woodwise Oy, www.osmocolor.com