Århus Havsbad

Nästan 40 000 meter OrganoWood® har nu resulterat i världens största hamnbad i trä i Århus, Danmark. Havsbadet rymmer 650 personer och Karin Salling, medfinansiär, är övertygad om att hamnbadet kommer att vara en central del av Århus, både för invånarna och turister. ”Det färdiga hamnbadet har blivit precis så vackert och spektakulärt som vi kunde önska,” säger hon.

Århus Havsbad är en förlängning av arkitektgruppen BIGs nuvarande utvecklingsplan för Århus nya stadsdel, 04. På samma sätt som BIGs första havsbad i Köpenhamn 2002, har kommit att definiera den danska huvudstaden som en av de livligaste städerna i världen, kommer Århus Havsbad ge nya sätt för allmänheten att njuta av vattnet under alla årstider. Tillsammans med den Urbana stadsgruppen Jan Gehl, var strategin att skapa en struktur för maximal livslängd med minsta mängd byggmaterial. Havsbadet sicksackar försiktigt in i ön, sträcker sig hela vägen ut i hamnen och tillbaka igen. Simmarna kan njuta av den cirkulära dykningspoolen, en barnpool, den 50m långa bassängen eller en av de två basturna som ligger under den offentliga strandpromenaden.

Framför badet utformades en serie restauranger, en barnteater, strandhytter för olika aktiviteter och andra livskapande, offentlighetsorienterade program som tillsammans med havsbadet skapar en mångfald i det offentliga området.


FAKTA

Projekt: Havsbad
Plats: Århus
Färdigställt: 2018
Bilderna tagna: 2018