Elin Lannsjös drömprojekt i trädgården
Äntligen är våren här med allt vad den innebär av ljus, värme och knoppande grönska. Våren är också startskottet för ett liv utomhus, något som självklart ligger oss på OrganoWood extra varmt om hjärtat. Det är nu det är dags att ta itu med din uteplats, vare sig det är en stor och generös trädgård, en solig altan eller en liten balkong. Allt för att bli redo för en lång säsong av härligt utomhusliv.
Kanske vill du odla och plantera, kanske är det i år du ska göra det där stora byggprojektet, eller så ser du bara fram emot många sköna dagar i hängmattan med en bok i handen och en solhatt på huvudet. Oavsett så är det en härlig tid som väntar och för att få lite extra tips och inspiration tog vi kontakt med några av Sveriges absolut stilsäkraste experter när det kommer till just uteliv och uteplatser.
Elin Lannsjö är inredare, skribent och designer, hon bloggar också på Elle.se Hon bor i en lägenhet i Göteborg tillsammans med sin sambo Victor.
Bara 10 minuter från lägenheten i centrala Göteborg har Elin hittat sin alldeles unika oas i form av en kolonistuga med tillhörande trädgård.
Här har hon skapat sitt nya vardagsrum, under bar himmel.
– När vi tog över den här lilla stugan insåg vi ganska snabbt att den var väldigt begränsad i och med sin storlek. Regelverket kring hur man får bygga ut är ganska strikt, det gjorde att jag blev tvungen att vara kreativ och hitta nya vägar för att skapa en form av rumslighet även utomhus.
Det vi saknat är någonstans att riktigt njuta av morgonsolens första strålar, det projektet är något vi börjat planera för nu. Utanför den lilla sovstugan hade det varit så fint med ett lågt, nästan flytande trädäck som har en finish med OrganoWoods ytbehandling för att få den där vackra silvergrå nyansen.
Vilken är din favoritplats på kolonilotten?
– Hela den här platsen uppmuntrar ju till att vara utomhus så det är definitivt någonstans ute i trädgården. Det är här jag vill vara, laga och äta mat, dricka ett glas gott vin och bara ta det lugnt. Men också gräva i jorden och hålla på med trädgårdsarbete, i alla fall så länge det är lustfyllt och kul. Allt är härligare utomhus, om det så bara handlar om något så enkelt som att ta en kopp kaffe på trappan.
Vad är det din kolonilott ger dig som du inte får hemma i lägenheten?
– Framförallt rekreation. Det är en plats där jag kan ligga i hängmattan och komma ner i puls. Samtidigt ska det vara en social plats där jag och min sambo kan umgås med våra vänner. I och med att stället ligger så centralt och lättillgängligt och det är många som bor i närheten så blir det som en fristad dit man kan slinka ner. Både vi och våra vänner är väldigt matintresserade så att laga och äta mat tillsammans blir en naturlig aktivitet under sköna sommarkvällar.
Hur ser målbilden ut för din lilla trädgård?
– Målet är att uteplatsen ska vara vad som nästan blir till tre rum som följer dagen och solens klocka. På så sätt kan man få en skön stund oavsett tid på dygnet. Det är litet och tight här med nära till grannarna, men det finns väggar av levande växtlighet som skapar skydd och äppelträden och parasollen ger en takkänsla som gör det mer intimt. Ett golv med silvergrått mjukt trä skulle bidra med ett nytt element som skulle tillföra både mer värme och bli estetiskt vackert. En helhet som blir till golv, tack och väggar som sedan kan fyllas med både detaljer, människor och aktiviteter.
Hur tänker du när du skapar din utemiljö?
– När vi insåg att vi inte fick bygga ut själva stugan växte det snabbt fram en idé om att vi behövde få ut något mer av rumsligheten utomhus. Vi är sociala och det här är den naturliga platsen för möten och umgänge. Att förstå var man bäst möter morgonsolen, att hitta skuggplatsen under äppelträdet och var kvällssolen dröjer sig kvar längst. Tre delar där man kan skapa små rum för olika ändamål och tider. Det vi hittills inte riktigt prioriterat är ju platsen för morgonsolen, men projektet med trädäcket med en liten köksträdgård finns ju i planerna nu och då tror jag vi täckt in de delar, eller ”rum” vi behöver.
Hur väljer du din färgpalett?
– Jag älskar att låta växter, perenner och alla blommor vara basen. Under säsongen förändrar de sig både i färg och uttryck och skapar olika stämningar. I början är det ganska glest, men ju längre in i sommaren vi kommer blir det allt lummigare och tätare. Det blir en dämpad färgpalett där naturen får styra. Jag låter den följa med även in i stugan med buketterna jag bär in och sätter i vaser och krukor.
Hur tänker du kring materialval?
– I första hand väljer jag alltid naturmaterial, sådant som får en vacker och levande patina. Odlingslådor i trä och krukor i lera och terrakotta. Material som blir vackrare ju mer de utsätts för naturens krafter.
Hur viktigt har det varit att tänka miljösmart?
– Otroligt viktigt. Vi har renoverat hela stugan från grunden och att hitta gamla originaldelar och satsa på återbruk tar självklart mycket tid, men det har det tveklöst varit värt. Miljöpåverkan blir nästan obefintlig när man vårdar det befintliga. Och det som blir över kan man skapa något nytt av, som att bygga odlingslådor av gammalt virke.
Vi har haft samma tänk både med inomhusmiljön och trädgården, allt vi kunnat bevara har vi tagit till vara och använt och vi väljer alltid miljöklassade material.
Att behandla både gamla ytor och det nya vi bygger med OrganoWood är just ett sådant medvetet val som inte bara ger ett vackert resultat utan också gör det helt giftfritt.
Vad händer hos dig just nu i vår?
– När man har en stuga i ett koloniområde så är man lite styrd av att vattnet ska slås på för säsongen, det gör det enklare att komma igång. Men nu är det dags och då blir det en rejäl vårstädning både inne och ute. Rensa, rengöra och piska dynor. I år har jag för första gången också tagit tag i något jag drömt om länge, att odla dahlior, så just nu väcker jag försiktigt knölarna till liv.
Om du ska ge några handfasta tips för att på ett enkelt sätt få till den ultimata uteplatsen, vilka blir då det?
– Först och främst kommer sköna möbler. De utgör grunden för allt.
Det ska vara generöst med dynor och kuddar. Var inte rädd för att behöva bära in och ut saker.
Jag har två stora korgar med sköna filtar, tröjor och koftor som räcker för att alla ska kunna hålla sig varma även när solen försvunnit och kvällen blivit lite kylig. Det gör att vi alltid kan sitta ute.
Tänd lyktor och ljus när mörkret faller, mycket av det man har inomhus funkar lika bra att bära ut och använda i trädgården.
Och tänk alltid på att få in det gröna levande materialet. En stor kruka med en härlig växt på trädäcket kan räcka för att tillföra det som behövs.
Vill du också skapa en uteplats som inte bara är inbjudande och vacker utan som också på ett harmoniskt sätt smälter in i naturen och omgivningarna? Vill du dessutom vara säkert på att du kan göra det med miljöklassade och giftfria val som inte lämnar några negativa avtryck? Då är du välkommen in till någon av Happy Homes butiker, där finns experter som kan allt om våra produkter och som kan guida dig vidare mot dina drömmars uteplats. Välkommen!