Johanna Bradford

Johanna Bradfords dröm om ett sommarhus på västkusten

Äntligen är våren här med allt vad den innebär av ljus, värme och knoppande grönska. Våren är också startskottet för ett liv utomhus, något som självklart ligger oss på OrganoWood extra varmt om hjärtat. Det är nu det är dags att ta itu med din uteplats, vare sig det är en stor och generös trädgård, en solig altan eller en liten balkong. Allt för att bli redo för en lång säsong av härligt utomhusliv. 
Kanske vill du odla och plantera, kanske är det i år du ska göra det där stora byggprojektet, eller så ser du bara fram emot många sköna dagar i hängmattan med en bok i handen och en solhatt på huvudet. Oavsett så är det en härlig tid som väntar och för att få lite extra tips och inspiration tog vi kontakt med några av Sveriges absolut stilsäkraste experter när det kommer till just uteliv och uteplatser.

Johanna Bradford är delägare i köksföretaget Cupboards & Goods, driver podden Frukostfolket tillsammans med Hanna Stefansson och bloggar på Elle.se Hon bor i Borås tillsammans med sin man och deras två barn med ett tredje på väg.

Johanna bor med sin familj i ett stort härligt 20-tals hus som kräver mycket av både tid och kärlek. Sommarhuset på västkusten finns än så länge bara i drömmarna, men hon vet att det kommer bli verklighet och när den dagen är inne kommer platsen att kalla på henne.

Det grå får vara i fokus med olika nyanser på klippor och trä som behandlats med OrganoWood för att få den där vackra silvergrå ytan på både paneler, däck och odlingslådor.

– Drömmen om ett sommarhus på västkusten har jag haft länge. Ramsvikslandet är ett naturreservat mellan Hunnebostrand och Smögen där min svärfar har hus, så min man har delvis växt upp där. Vi försöker vara där mycket på somrarna och det var också där vi gifte oss, så det är en plats som ligger nära mitt hjärta. Varje gång vi åker dit tittar vi på tomter och drömmer, men ju längre tiden går desto svårare blir det också eftersom vi ställer högre och högre krav på att hitta det absolut mest perfekta läget. Men jag känner ingen stress, när tiden är inne så kommer vår plats att finnas där och vänta på oss, kalla på oss.

Vad hoppas du att sommarhuset ska tillföra i ert liv?

– En känsla av frihet och lugn där axlarna direkt sänks. Vi bor i ett stort 20-talshus som behöver mycket omvårdnad och tid, i sommarhuset tänker jag att vi ska skapa motsatsen och hitta det enkla livet.
Miljön ute i havsbandet är karg, man är liksom mitt i naturen med havet som en given huvudingrediens. Här ska jag bygga med rena träytor där naturmaterialen får tala och där allt onödigt skalas av. Ett hus som smälter in i naturen och där ute och inne binds samman.

Vilka ser du som de viktigaste beståndsdelarna?

– Det är absolut materialen. Här ska vi göra hållbara val med material som kräver minimalt underhåll så att vi kan vara lediga och umgås med varandra och med vänner som hälsar på.

Hur viktigt är det att tänka miljösmart?

– Jag är i grund och botten en estetisk drömmare så det visuella är ju väldigt viktigt för mig. Men samtidigt tycker jag att om man bygger ett nytt hus idag så har man också ett ansvar. Förutsättningar finns och det finns så mycket kunskap, smarta lösningar och prylar som gör det möjligt att göra rätt val och på så sätt mindre avtryck. Jag hoppas kunna använda närodlat virke, svenska material så vi så mycket som möjligt kommer ifrån de långa transporterna. Tanken på att bygga ett hus i enbart naturmaterial lockar, ett hus som andas av renhet, det skulle göra att jag mår bra i själen.
Energimässigt finns tankar om till exempel egen vindkraft. Naturen är så kraftfull så det borde vara möjligt att ta vara på den.
Jag hoppas också att det snart ska finnas solceller som är lite vackrare och mer estetisk tilltalande än de som finns på marknaden nu. Det ska bli ett ärligt hus med en lika ärlig utemiljö som kommer bli till en lång och fin kärlekshistoria.

Var på uteplatsen trivs du bäst?

– Det är alltid på en trappa av något slag. Helst i morgonsol, det är prio ett. Trappan kan gå från ett trädäck eller från ytterdörren, det spelar ingen roll, men där är jag på något sätt i centrum, kan överblicka allt som händer och har nära till allt. Eller så sitter jag i solen och lutar ryggen mot en husvägg, där kan jag sitta och bara titta i en evighet, gärna på havet.

Hur kommer din färgpalett att se ut?

– Färgerna kommer att styras helt av naturen med sina grå klippor och det blå havet. Det grå får vara i fokus med olika nyanser på klippor och trä som behandlats med OrganoWood för att få den där vackra silvergrå ytan på både paneler, däck och odlingslådor. Uteköket får smälta in i fasaden med trä som behandlats på samma sätt. I tanken är det ibland helt färglöst, bara gråa toner, men samtidigt vet jag att jag älskar färg så jag kommer garanterat plocka upp accenter av blått inspirerat av himmel och hav, och sedan det gröna i form av växtlighet.

Hur tänker du kring materialval?

– I första hand väljer jag alltid naturmaterial, sådant som får en vacker och levande patina. Odlingslådor i trä och krukor i lera och terrakotta. Material som blir vackrare ju mer de utsätts för naturens krafter.

Vilka materialval kommer du att göra?

– Det blir primärt det grå träet både inomhus och exteriört. Sedan ser jag inslag av gedigna kalkstensskivor inne i köket som får fortsätta ut som plattor på trädäcket så att inne och ute flyter samman.

Hur ser förberedelserna ut just nu när våren är på gång?

– När våren kommer sätter jag potatis som ska vara klar till midsommar. Jag städar upp efter vintern, ställer fram utemöbler och rensar det lilla som behövs för att starta köksträdgården. Men jag tänker att det inte är så mycket förarbete, det är det som kommer vara själva idén med den här platsen.


Sedan åker jag till handelsträdgården som ligger i närheten och köper det jag behöver för att starta upp mina odlingslådor med sparris och örter. Eftersom vi befinner oss i ett väldigt artrikt naturreservat så låter jag det som växer vilt, som till exempel gräslök, vallmo och blåklint, flöda in i min trädgård.

Hur kommer uteplatsen att förändras under säsongen?

– Det som kommer förändras är sättet att leva ute. Sommaren ägnas primärt åt utomhusliv, då lagar vi mat på uteköket och hänger på det stora trädäcket. När vintern kommer ska vi kunna vara ute och göra aktiviteter i den friska luften och sedan krypa in och sätta oss framför en varm brasa och titta ut på havet genom stora glaspartier. Det här ska vara en plats där vi på ett kravlöst sätt lever med säsongerna, även utomhus.

Hur tänker du när du inreder din uteplats med möbler och andra detaljer?

– Det blåser ute i havsbandet så det är viktigt att trädgårdsmöblerna tål vädret. Jag vill inte behöva bära in och ut saker i onödan utan väljer sådant som åldras fint av naturens påverkan. En härlig matplats med ett stort avlångt bord i trä och tunga stolar som står stabilt blir den centrala platsen. Självklart har jag en hängmatta mellan några träd och en loungedel som löper utmed husfasaden som blir ett ryggstöd. Här ska jag möta vårsolen.
Livet kommer levas kring huset och trädäcket där vi liksom förlänger husets insida med platsbyggda bänkar. Det ska vara en plats som lever med oss, med årstiderna och med dagen. Här finns mycket växtlighet i krukor och stora vinfat i trä som får smälta in i trädäcket. Här odlar jag örter som jag enkelt kan knipsa av och använda i matlagningen.
Och så finns det såklart supersmart förvaring. Exakt hur den kommer se ut vet jag inte, men nu får jag ju drömma fritt!

Om du ska ge några konkreta tips för den perfekta uteplatsen, vilka blir då det?

– Tänk till kring hur ljuset och solen rör sig. Planera för dagens olika uttryck och tillfällen så att du slipper flytta runt på saker. Det kan ta ett tag att hitta de där speciella platserna på sin uteplats, känn in och låt det växa fram.
Sedan är det så lätt att bara tänka praktiskt, men glöm inte bort att sinnet och själen också behöver sitt.
Lyft in inslag av det organiska och botaniska i den karga miljön, det gör underverk. Det kan räcka med en vacker blomma på bordet, eller att knipsa av några kvistar och ställa ner i en urna eller en glasvas.
Och man vill ju vara ute så mycket som möjligt och alla ska få plats, så det ska vara generöst med sittytor. Välj möblerna med omsorg, de måste vara sköna, först då blir det riktigt njutbart!

Vill du också skapa en uteplats som inte bara är inbjudande och vacker utan som också på ett harmoniskt sätt smälter in i naturen och omgivningarna? Vill du dessutom vara säkert på att du kan göra det med miljöklassade och giftfria val som inte lämnar några negativa avtryck? Då är du välkommen in till någon av Happy Homes butiker, där finns experter som kan allt om våra produkter och som kan guida dig vidare mot dina drömmars uteplats. Välkommen!