Frida Fahrman förverkligade sina drömmars uteplats
Äntligen är våren här med allt vad den innebär av ljus, värme och knoppande grönska. Våren är också startskottet för ett liv utomhus, något som självklart ligger oss på OrganoWood extra varmt om hjärtat. Det är nu det är dags att ta itu med din uteplats, vare sig det är en stor och generös trädgård, en solig altan eller en liten balkong. Allt för att bli redo för en lång säsong av härligt utomhusliv.
Kanske vill du odla och plantera, kanske är det i år du ska göra det där stora byggprojektet, eller så ser du bara fram emot många sköna dagar i hängmattan med en bok i handen och en solhatt på huvudet. Oavsett så är det en härlig tid som väntar och för att få lite extra tips och inspiration tog vi kontakt med några av Sveriges absolut stilsäkraste experter när det kommer till just uteliv och uteplatser.
Frida Fahrman driver podden Beauty & Bubblor tillsammans med Emma Unckel, står tillsammans med sin syster bakom badklädesmärket Seaquelle och bloggar på Elle.se. Hon bor i ett hus i Stockholm tillsammans med sin man och deras två barn.
För fyra år sedan köpte familjen ett vackert hus med en stor trädgård. Drömmen om ett liv som kan levas lika mycket ute som inne började ta form. Tillsammans med en trädgårdsarkitekt la man en långsiktig plan för hur trädgården skulle växa fram och förvandlas till en plats som bjuder in till både odling, sociala tillställningar och ett aktivt liv med träning.
Du har en stor trädgård, har du en favoritplats där?
– Egentligen alla, beroende på säsong, vilken tid på dygnet det är och vad vi ska göra. Hela familjen älskar verkligen att vara ute och vi tillbringar lika mycket tid i trädgården som inomhus. Och det är också anledningen till att vi velat skapa flera olika ytor som fyller olika funktioner och är anpassade för olika perioder av året. Vi har en odlingsdel och självklart en yta för socialt liv oavsett om det bara är vi i familjen som sitter där i solstolarna eller om vi har vänner över på en middag eller sommardrink. Men eftersom vi gillar att vara aktiva och träna så har vi också byggt ett utegym på ett trädäck, det funkar perfekt att gå ut och göra sina övningar där. Nästa stora projekt som precis startat är en vinterträdgård, ett stort inglasat orangeri som kommer ge oss ännu en plats att vara på även när sommarvärmen försvunnit och under kyliga kvällar.
Hur tänkte ni när ni planerade trädgården?
– I och med att det inte fanns något i den, inte ens en liten rabatt, fick vi verkligen börja från noll. Att skapa en trädgård med funktionella ytor där vi som familj kan förlänga utesäsongen kändes viktigt. I starten tog vi hjälp av en trädgårdsarkitekt som skissade upp en tydlig plan över utomhusmiljön, men vi hade alltid i åtanke att vi själva ville göra så mycket som möjligt av arbetet. Både jag och min man älskar trädgårdsarbete och själva hantverket bakom och jag tycker vi har hittat ett bra sätt att jobba effektivt i vårt lilla team.
Vad var viktigast i själva projekteringen?
– Först och främst tycker jag att man ska ta sig tiden att lägga en genomarbetad och långsiktig plan, och det gäller oavsett om du tar hjälp av en arkitekt eller gör jobbet själv.
Tänk igenom vad du vill få ut av din trädgård eller uteplats. Gör en budget och börja skapa moddboards med bilder på trädgårdsmöbler, en färgskala och detaljer du vill ha in. Då blir det mycket enklare att följa planen och faktiskt köpa rätt saker i stället för att göra spontana inköp som kanske inte alls passar in i den helhet du vill åstadkomma
Hur har du tänkt vad det gäller färgpaletten?
– Det finns vissa material som är genomgående och återkommande på flera platser, som det mjuka silvergrå träet och den hårda betongen i en annan grå nyans. Tillsammans skapar de fina kontraster.
Eftersom det här är ett arbete som pågår under lång tid och vi ändå vill få en enhetlig känsla på träet så har vi behandlat det med OrganoWood. Det gör att vi på ett enkelt och snabbt sätt får samma gråa ton på de delar vi gjorde för fyra år sedan som de vi bygger idag. Annars skulle vi behöva vänta många år på att naturen gjort sitt jobb med att patinera träytorna till samma nyans.
Själva huset är vitt med en putsad fasad, men vi har stuprännor och annat i koppar. Med åren har det ärgat och fått den där fina gröna nyansen som har blivit en accentfärg som jag kan plocka upp i kuddar, dynor, krukor och andra detaljer. Just nu bygger vi ju vår vinterträdgård och även där kommer kopparen att finnas med tillsammans med grått trä. Allt ska hänga samman och bilda en harmonisk helhet.
Hur tänker du kring materialval när du inreder och dekorerar?
– Jag försöker att hitta så mycket som möjligt i frosttåliga material. Det gör att krukor och annat kan stå kvar ute även på vintern och fortsätta skapa en levande trädgård. När det kommer till dynor och mattor så finns det ganska mycket som tål väta, då behöver man kanske inte bära in och ut allt hela tiden även om vi bor i ett land med lite oberäkneligt väder.
Hur viktigt har det varit att tänka miljösmart?
– Eftersom det inte fanns något i vår trädgård när vi köpte huset så innebar det att vi har fått köpa mycket nytt, inte minst när det kommer till trä och andra byggmaterial. Men då har det känts desto viktigare för oss att göra just rätt val. Att se till att de material vi väljer är hållbara idag och också blir det över tid, både grundmaterialen och det vi behandlar ytorna med. Och vem vill odla sådant man ska äta i lådor som är behandlade med något som innehåller giftiga ämnen?
Hur ser förberedelserna ut just nu när våren kommit?
– Det är ju nu allt härligt startar på allvar! Allt gammalt ska bort, det städas, rensas och putsas för att vara redo inför utomhussäsongen. Parallellt med fejandet snickrar vi ihop odlingslådor och gör oss redo för att börja plantera.
Vilka är dina bästa tips för att enkelt få till en härlig uteplats?
– Även om man inte odlat tidigare så tycker jag verkligen att man ska prova. Snickra gärna ihop sin egen odlingslåda också. Det behöver inte vara så avancerat eller storslaget, men prova. Det är både kul och något som skapar en vacker, levande yta på din uteplats.
Oavsett om du har en stor trädgård eller en liten balkong så plantera gärna växter i krukor. De är lätta att flytta runt och gör att du enkelt kan förändra utseendet på uteplatsen utifrån säsong och aktivitet.
Rama in med hjälp av en pergola, en spaljé eller ett parasoll, det är ett enkelt sätt att direkt skapa en mer ombonad känsla.
Och glöm inte belysningen! Vi har en lång mörk period här i Sverige och många trädgårdar och uteplatser ligger i mörker under större delen av året. Lys upp med fasta lampor som får belysa träd, krukor och sittplatser och addera sedan lyktor och levande ljus där du befinner dig just nu.
Vill du också skapa en uteplats som inte bara är inbjudande och vacker utan som också på ett harmoniskt sätt smälter in i naturen och omgivningarna? Vill du dessutom vara säkert på att du kan göra det med miljöklassade och giftfria val som inte lämnar några negativa avtryck? Då är du välkommen in till någon av Happy Homes butiker, där finns experter som kan allt om våra produkter och som kan guida dig vidare mot dina drömmars uteplats. Välkommen!