Giftfritt och miljöklassat tryckimpregnerat virke

Fossilerat virke med naturligt flam- och rötskydd

OrganoWoods träprodukter är världsunika. För första gången har en produktserie kommit på marknaden, som använt naturens egen metod för att göra trä vackert, hållbart och motståndskraftigt.

OrganoWood är en svensk innovation som utvecklats i samarbete med forskare vid Stockholms universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet. Tekniken som vi tagit patent på, går ut på att kiselämnen kopplas till träfibrerna under hårt tryck och på så sätt fossilerar dem. Råmaterialet är nordisk fura som modifierats med den pris- belönta och patenterade OrganoClick®-teknologin för modifiering av biofibrer. Processen har utvecklats med inspiration från den naturliga fossileringsprocessen där mineraler tränger in och fossilerar organiskt material. Med hjälp av teknologin binds kiselämnen till vedfibrerna och skapar en miljö där rötsvampar inte trivs. Dessutom är kiselämnena obrännbara vilket ger virket dess flamskydd.  Virket är även miljöklassat och helt giftfritt. 

Processen med att mineralisera trä och omvandla det till fossil, tar normalt tusentals år i naturen. Med vår teknik skapar vi ett trämaterial som är ca 90 % trä och 10 % fossilt vilket räcker för att virket ska bli mycket motståndskraftigt. Dessutom behåller det sin naturliga färg och åldras vackert med tiden och får då en silvergrå nyans.

OrganoWoods produktfamilj utvecklas kontinuerligt för nya applikationer och består för närvarande av trallvirke, reglar, panelvirke och stolpar. Träprodukterna används för att exempelvis bygga altaner, trädäck, sandlådor och spänger men även hela hus har uppförts med vårt trä.

Allt OrganoWoods virke tillverkas av furu och gran från de bästa distrikten i Sverige. Våra leverantörer är PEFC™- och FSC®-certifierade. I modifieringsprocessen används inga giftiga ämnen vilket är anledningen till att allt vårt virke rekommenderas av Sunda Hus och Byggvarubedömningen. OrganoWood vann Nordbyggs guldmedalj för Årets hetaste materialnyhet på Nordbyggmässan i Älvsjö 2014!

OrganoWood träbroschyr.