Lögarängen

Miljöklassat trä som blir vackrare med åren och bidrar till Västerås nya siluett som nu glänser i silvergrått.

Området Lögarängen är en gammal soptipp som på 60- och början på 70-talet städades upp och ersattes av gräsytor för allmännyttan. Idag glänser Lögastrands miljöklassade trädäck i sin silvergråa skrud och västeråsarna har verkligen fått sig ett paradis. Här finns något för alla, barnfamiljer badar och leker på de öppna ytorna, pensionärer motionerar längs strandpromenaden och ungdomar spelar volleyboll på de nya banorna. Även vintertid nyttjas området för skridskoåkning, längdskidåkning m.m.

Från Västerås city är det en kort promenad till Lögastrand, som fick sig en rejäl uppfräschning sommaren 2014. Idag ser vi hur de trädäck som byggdes 2014 har grånat och blivit vackert silvergrått. Bryggorna byggdes med trall av det miljöklassade virket OrganoWood®, ett svenskutvecklat trä som är hållbart ur flera perspektiv. Alla ämnen som virket innehåller är klassade som ofarliga för miljö, djur och natur, det är hållbart mot röta och eld samt att det åldras vackert i samklang med naturen.

– En aspekt mot att välja det vanliga impregnerade virket är att vi är skyldiga att skicka rivet virke på destruktion. Det innebär en kostnad för både plånboken och miljön. Att virket är delvis fossilerat gör att det blir lite hårdare, men det påverkar inte själva byggandet. Det är som att såga och spika eller skruva som i vilket trä som helst, berättar Frida Nordlundh, arkitekt på Västerås stad som var med vid valet av lösning.

Fastighetsbolag, skolor och träbeläggningar på offentliga platser är bara några av de områden där intresset blir större och större. Till det här projektet gick det åt över en mil virke i olika dimensioner. Med många projekt som detta så gör vi en reell förbättring för miljön.

– OrganoWood® är en jättefin produkt ur flera perspektiv och det är roligare att jobba med än det traditionellt impregnerade virket. Ytan blir både len och vacker, vilket så klart är en viktig aspekt i ett projekt som detta, säger Lotta Olsson, byggledare för projektet.


FAKTA

Projekt: Lögarängen
Plats: Västerås
Färdigställt: 2014
Bilderna tagna: 2016