Så får barnen på förskolan en giftfri utemiljö

Att skapa en giftfri miljö, fri från kemikalier, på förskolor är ett prioriterat politiskt arbete. På Kastanjen i Midsommarkransen utanför Stockholm har man använt trä från OrganoWood i utemiljön – och på så viss säkerställt en giftfri utomhusmiljö.

Bildäck som gungor, gamla pärlplattor eller sandlådor byggda av impregnerat trä. Många kanske inte tänker på vilka miljöfaror som barn utsätts för på förskolorna. Veronika Prins är förskolechef på Kastanjen som innefattar tre förskolor; Kransen, Majstången och Ringdansen. Precis som andra förskolor runt om i landet är en giftfri miljö för barnen något som prioriteras. 

”En klar fördel”

– Det är något vi arbetar kontinuerligt med. Vi äter ekologiskt och ser till att minska vår platskonsumtion, bland annat, berättar Veronica Prins. 

Men Kastanjen skiljer ut sig på ett annat sätt. En stor del av utemiljön består av trädäck i OrganoWood – ett miljöklassat virke som dessutom ger virket ett effektivt flamskydd. 

– Det är en klar fördel att vi har trä som inte är impregnerat, dels eftersom barnen får en giftfri utemiljö men också på grund av brandsäkerheten. 

Micasa Fastigheter är fastighetsförvaltaren för Kastanjen och hade som krav att allting ska vara giftfritt samt underhållsfritt (i möjligaste mån). 

– Vi är stolta över att kunna bidra till en giftfri vardag för barnen, säger Jens Hamlin på OrganoWood. 


 

FAKTA

Projekt: Trädäck till förskola

Plats: Midsommarkransen, Stockholm

Färdigställt: Juli 2013

Bilderna tagna: September 2013

Arkitekt: Micasa fastigheter

Dela artikel