Lögarängen

Ympäristöluokiteltu puu, joka kaunistuu vuosien myötä ja vaikuttaa Västeråsin uuteen silhuettiin loistaa nyt hopeanharmaana.

Lögarängenin alue on vanha kaatopaikka, joka 60-luvulla ja 70-luvun alussa siivottiin ja korvattiin ruohikoilla yleishyödyllisyyttä varten. Tänään Lögastrandin ympäristöluokiteltu puuterassi loistaa hopeanharmaassa asussaan ja västeråsilaiset ovat saaneet oman paratiisinsa. Täällä on jotain kaikille: lapsiperheet uivat ja leikkivät avoimilla alueilla, eläkeläiset liikkuvat rantakadulla ja nuoriso pelaa lentopalloa uusilla kentillä. Myös talvisin aluetta käytetään esimerkiksi luisteluun ja maastohiihtoon.

Västeråsin keskustasta on lyhyt kävelymatka Lögastrandiin, joka sai kunnon kasvojenkohotuksen kesällä 2014. Tänään näemme, miten vuonna 2014 rakennettu terassi on harmaantunut ja muuttunut kauniin hopeanharmaaksi. Laiturit rakennettiin ympäristöluokitetusta OrganoWood®-terassipuusta, joka on Ruotsissa kehitetty monipuolinen ja kestävä puu. Kaikki puutavaran sisältämät aineet on luokiteltu ympäristölle, eläimille ja luonnolle vaarattomiksi. Puutavara on laho- ja palosuojattu, ja se vanhenee kauniisti luonnolliseen tapaan.

– Yksi syy siihen, ettei perinteistä painekyllästettyä puuta valittu on se, että meillä on velvollisuus lähettää purettu puutavara tuhottavaksi. Tästä aiheutuu kustannuksia lompakolle ja ympäristölle. Se, että puutavara on osittain fossiloitunut, tekee siitä hieman kovemman muttei vaikuta itse rakentamiseen. Puun sahaaminen ja naulaaminen sujuu samaan tapaan kuin minkä tahansa puun, sanoo Frida Nordlundh, joka on ratkaisun valintaan osallistunut Västeråsin kaupungin arkkitehti.

Kiinteistöyhtiöt, koulut ja julkisten tilojen puupinnoitukset ovat vain muutama esimerkki, joissa kiinnostus tuotetta kohtaan kasvaa koko ajan. Tähän projektiin käytettiin yli 10 km erikokoista puutavaraa. Parannamme ympäristöä todellisella tavalla useilla tämänkaltaisilla projekteilla.

– OrganoWood® on erittäin hyvä tuote monesta syystä, ja sen käyttö on miellyttävämpää kuin perinteisen painekyllästetyn puutavaran käyttö. Pinnasta tulee sileä ja kaunis, mikä tietysti on tärkeää tämänlaisessa projektissa, sanoo projektin rakennusjohtaja Lotta Olsson.


TIEDOT

Projekti: Lögarängen
Paikka: Västerås
Valmistunut: 2014
Kuvat otettu: 2016